tisdag 6 april 2010

Föregångslandet

När Reinfeldt och Borg skapade De Nya Moderaterna var förebilden New Labour. Genom att triangulera, det vill säga anamma de delar av motståndarens politik som attraherar mittenväljare, vann det "nya" partiet här som där. När nu Gordon Brown bett drottningen att få upplösa parlamentet och utlysa nyval kan det bli så att den brittiska politiken åter utgör exempel för vår egen.

Den starka brittiska ekonomin under New Labour byggde på en stark finanssektor och ökade offentliga utgifter; bägge sektorerna befinner sig idag i kris. Som Clinton-kampanjen en gång observerade: “it’s the economy stupid”.

En del på försvarsbloggarna vill kanske tro att försvarsfrågan kommer att spela en viktig roll i höstens svenska valrörelse, men det vore i så fall första gången. Se Clinton.

Om SAAB Automobile tvingats lägga ner hade det inte varit någon tvekan om utgången av höstens val, men nu blir det den ekonomiska optimism som råder under sommaren, eller inte, som kommer att avgöra. Själv upplever jag att hjulen snurrar i mycket hög takt, men valmanskåren består inte enbart av IT-konsulter i Stockholm…

2 kommentarer:

 1. Blair kom till Sverige för att hjälpa Göran i förra valet. Kommer Mona till London för att hjälpa Gordon i det val som utlysts i GB så fölorar Labour. Det gjorde förresten Göran också. Det gör nog Gordon också även utan Mona.

  Risken att det kommer en massa dörrknackare och ringer på dörren i höst och vill snacka politik är överhängande. Jag släpper nog bara in Allan, om han kommer.

  http://www.youtube.com/watch?v=IPJbwZmdvjk

  SvaraRadera
 2. @Sumatra
  Jag sätter nog inte heller några pengar på Brown. Det är fascinerande att en så stark finansminister blev en så svag premiärminister.

  Partierna här hemma har ju medlemskris så det är frågan om något av dem kan mobilisera ett "ground war" likt det som utspelades under det senaste presidentvalet i USA.

  Det räcker nog med att hålla sig borta från valstugorna.

  Jo, om jag hade bott i Malmö så hade jag vetat vem jag vem skulle kryssa.

  SvaraRadera