torsdag 18 mars 2010

Fokus på Kandahar

Afghanistanbefälhavaren general McChrystal och NATO:s högste civile representant ambassadör Mark Sedwill höll en presskonferens för Pentagons presskår via telefon igår.

Fokus börjar nu skifta från Helmand till Kandahar, men det betyder inte att Moshtarak på långa vägar är över. Det innebär snarare att de operationer ISAF sedan flera månader genomför för att "forma slagfältet" i och kring Kandahar kommer att trappas upp.

Kandhar-operationen verkar även bli det första stora, och kanske avgörande, provet för underrättelsechefen generalmajor Flynns underrättelsereformer. En god insikt i den lokala politiska, ekonomiska och sociala situationen i operationsområdet blir helt nödvändig för framgång i en mycket komplex situation.McChrystals chef den regionale befälhavaren general Petraeus vittnade för sin del inför senatens försvarsutskott i tisdags. Ämnet var egentligen nästa års budget, men situationen i Afghanistan och Pakistan tog naturligtvis upp en stor del av de nästan tre timmarna.

4 kommentarer:

 1. Tjena Forsno, det var ett tag sen. Har inte vart inne och läst om vad du skrivit men jag måste kommentera nu när jag läser för jag kan inte hålla mig för den naivitet och blåögdhet som du påvisar.

  Du gör ett bra försök på att trycka på krigspropagandan från Afghanistan eller så är du helt enkelt blåögd och naiv.

  du skriver "Kandhar-operationen verkar även bli det första stora, och kanske avgörande, provet för underrättelsechefen generalmajor Flynns underrättelsereformer."

  Om du hade minne som gick 2 månader tillbaka så sades exakt samma saker om Marjah offensiven i Times of london den 13e februari 2010 "Troops start ‘make or break’ assault on the Taleban".

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/afghanistan/article7025889.ece - länken om minnet har börjat svika.

  I en artikel i the independent den 9e februari 2010 skriver man:

  "General McChrystal wants the Marjah offensive to "be one of the most significant in the country since the fall of the Taliban in 2001" and, of Obama's war strategy, said that "Marjah looks like being its first major -- and possibly decisive -- test." "

  "First major and possibly decisive test" låter väldigt likt "första stora kanske avgörande" som du skriver.

  Jag har fler exempel på ditt första stora och kanske avgörande babbel om du nu tvivlar.

  Säg inte att du är så glömsk att du inte minns vad som sagts 2 månader tidigare. Jag som trodde att du var någorlunda insatt.

  Fast det är ju inte så konstigt att du blir glömsk efter utvecklingarna i Marjah för det intressanta är att nu när den Marjah "make-or-break decisive test" har misslyckats så bryr sig varken regeringen eller media att följa upp och rapportera om att strategin var ett misstag.

  Man gör nämligen som du, man glömmer helt enkelt och låtsas som att den offensiven aldrig har ägt rum för att några månader efter redogöra för nästa stora offensiv, nämligen det första riktiga avgörande provet. Men bara tills den också misslyckas för att sedan glömma och gå vidare till nästa offensiv, all denna krigspropaganda för att rättfärdiga vår rätt att stanna i landet så länge som vi behagar, trots att den militära närvaron är helt meningslös och kontraproduktiv.

  För att inte få dig att glömma helt så har the deputy Afghan national security adviser något han vill säga om Marjah:

  “We are still waiting to see the outcome in Marja,” said Shaida Abdali, the deputy Afghan national security adviser. “If you are planning for operations in Kandahar, you must show success in Marja. You have to be able to point to something. Now you don’t have a good example to point to there.”

  Tröttnar du inte på att propagera för kriget i Afghanistan??

  SvaraRadera
 2. Hej Arash, det är nästan lite rörande att du anklagar mig för naivitet när det är du som läst men inte förstått – igen.

  Om du läser meningen en gång till, och även den följande, blir det kanske lite mer klart.

  ”Kandhar-operationen verkar även bli det första stora, och kanske avgörande, provet för underrättelsechefen generalmajor Flynns underrättelsereformer. En god insikt i den lokala politiska, ekonomiska och sociala situationen i operationsområdet blir helt nödvändig för framgång i en mycket komplex situation.”

  Det som skiljer Marjah och Kandahar är både skala och komplexitet. För att hantera den senare krävs en bättre förståelse för lokala maktförhållanden och samband än tidigare.

  Det vill säga just det Flynns förändringar av ISAF:s underrättelseinhämtning och -analys försökt uppnå.

  Om du hade använt sökfunktionen till höger och läst vad jag skrivit om operation Moshtarak hade du kanske sluppit framstå som lika löjlig.

  Tröttnar aldrig du på att vara så tvärsäker om saker du inte vet någonting om?

  SvaraRadera
 3. Tack för att du vägleder mig till din egen ignorans.

  "Det tyder kanske inte nödvändigtvis på att vi vinner, men vi har i alla fall slutat förlora." är det sista som du har skrivit om moshtarak.

  En uppgång på våldsamheter med 87 % under de senaste månaderna tyder du som att vi har slutat att förlora. Det säger allt om ditt kunnande och hur du vill att din verklighet ska se ut.

  Det enda som du kommenterar på min kommentar är att du återigen ljuger om att kandahar-operationen verkar bli den första stora och kanske avgörande provet vilket är precis samma saker som skrevs om marjah.

  Mig veterilgen har du glömt att skriva om framgångarna i marjah också eller så kanske du bara har glömt marjah offensiven.

  SvaraRadera
 4. Det är du som avslöjar din. Stridernas omfattning säger i sig ingenting om hur bra eller dåligt operation Moshtarak gått.

  Angående att jag skulle upprepa eller motsäga mig själv angående Kandahar: kan du inte läsa eller är problemet att du inte kan hålla koncentrationen i hela två meningar?

  Skälet till att jag inte skrivit någonting om den totala taktiska segern i Moshtarak är att den var närmast självklar.

  Det var aldrig någon tvekan om vem som skulle stå segrande på slagfältet och det var inte heller det som var den verkliga utmaningen eller förändringen jämfört med tidigare operationer (som t ex förra årets operation Khanjar).

  Det som var nytt under Moshtarak var konceptet med ”government-in-a-box”. Läs mitt inlägg. Det som är nytt med Kandahar är utmaningarna förknippade med att operera i en så komplex lokal politisk situation. Läs mitt inlägg.

  Om det nu är meningsfullt.

  Du verkar sakna intellektuell kapacitet för att förstå ens det enklaste resonemang.

  SvaraRadera