torsdag 11 mars 2010

Kundfokus

I samband med domen i Länsrätten så undrade jag över ifall Hägglunds tänkte göra ett allvarligt försök att vinna nästa upphandling på egna meriter eller förlita sig på sin politiska tyngd; det verkar som om man tänker försöka sig på både och.

Samtidigt som den politiska kampanjen fortsätter så har företaget meddelat att man, trots tidigare osäkerhet, ska lämna ett anbud på 113 pansarterrängbilar till försvaret.

Den förenklade och väsentligt billigare versionen av SEP 8x8, som även marknadsförts internationellt som Thor, benämns Alligator. De första detaljerna kring fordonet tyder på att företaget använt den tid överklagandet köpte dem väl och att man faktiskt har en vilja, och en chans, att vinna upphandlingen genom att ha det bästa erbjudandet.

Det blir inte bara billigare utan obeprövad och onödig spetsteknologi utan dessutom bättre. Försvaret behöver inte i första hand innovativa utan fältmässiga pansarfordon. Om det nu är vad Hägglunds beslutat att erbjuda till ett konkurrenskraftigt pris önskar jag dem lycka till.

Om de ska klara leveranstiden så kan de behöva det.

3 kommentarer:

  1. Det intressanta är namnbytet. Hägglunds har insett att SEP är ett infekterat begrepp för närvarande. Men trots maskeringen så är Alligator en low-tech SEP. Man har tagit bort den elektriska drivningen som engelsmännen ratade i FRES och som Sverige då inte hade råd att utveckla på egen hand. Hägglunds har insett att priset är en faktor i upphandlingen. Frågan är bara hur produktifierad Alligator är jämfört med AMV. Tiden för att få fordonen tillgängliga för Armén tickar ned med en oroväckande hög fart.

    Hmm. Undrar vad Erik har att säga om detta? :-)

    SvaraRadera
  2. Jag tror att BAE med namnbytet även tar sikte på USMC och nästa upphandling av FRES UV.

    Alligator ligger bättre i munnen än SEP och är dessutom mer amfibie än Thor.

    Jag tror att han ligger i fosterställning någonstans; han var ju en smula fixerad vid just pivotsvängen...

    SvaraRadera
  3. Hej på er.
    Jag lever men tycker att de viktiga synpunkterna har kommit fram utan mej.
    SEP hade många fördelar som inte togs hänsyn till. Alligator avspeglar mera de krav som FMV nu har för att kunna handla på hyllan (pivotsvängen verkar man kunna köpa till som en option…).
    Att sedan skyddet ytterligare har ökats bör leda till att Alligator får mera poäng.
    Hoppas att priset har gått ned tillräckligt.

    Erik

    SvaraRadera