Robert Haddick, från Small Wars Journal och Foreign Policy, har skrivit en artikel med rubriken What Afghanistan Can Learn from Colombia i högertankesmedjan American Enterprise Institutes tidskrift The American.
Se där bevis på att jag inte får hela min världsbild, eller i alla fall inte alla mina argument, från CNAS.
Haddick menar att situationen i dagens Afghanistan har stora likheter med 90-talets Colombia; om något så var våldet, korruptionen och området under gerillans kontroll mer utbredda i det senare fallet. Lösningen i fallet Columbia var att stärka kvalitén på arméns professionella manöverförband kombinerat med lokala värnpliktiga hemvärnsplutoner.
En viktig faktor i den ökade förmågan för manöverbataljonerna var att gå från en helikopterstyrka med 20 helikoptrar till en med 255. Ett närmast surrealistiskt antal jämfört med svenska förhållanden.
En fördel med lokala hemvärnsförband i Afghanistan skulle enligt Haddick vara att möjligheten att tjänstgöra lokalt skulle minska risken för deserteringar, något som idag är ett mycket stort problem för ANA. Frågan är om det finns tid till att bygga kvalitet när det inhemska stödet för insatsen är så skakig i ISAF-länderna, men lokal milis borde gå snabbare att få på fötter än luftburna bataljoner.
Det finns redan ett Afghan Public Protection Program att bygga på, men det är än så länge ett pilotprojekt i Wardak.
En gammal ny amerikansk president och Europas säkerhet: Vart är debatten på
väg?
-
I och med omvalet av Donald Trump till USA:s president uppstår – återigen –
många frågor för den europeiska säkerheten. Europa är fortsatt beroende av
amer...
3 timmar sedan
He, he. Undrar vem som hann först? ;-)
SvaraRaderahttp://chefsingenjoren.blogspot.com/2010/01/att-trana-upp-en-afghansk-arme.html
Hur som helst så var det en intressant artikel.
Våra bloggar har ju olika tidszoner, men jag tror jag slog dig med 24 minuter. Du skrev dock betydligt utförligare så vi kan kanske dela på äran?
SvaraRaderaSlogs du också av likheterna mellan förändringarna under Plan Colombia och IO 2014?
Colombianerna lyckades bygga upp en försvarsmakt som kunde vinna krig, samtidigt som dom utkämpade ett, på mindre än tio år. Jag undrar hur gripbar och användbar vår lyckas bli på motsvarande tid?
Även om Molotov vist uttryckte sig att "Kvantitet är en kvalitet i sig själv" så tycker jag om budskapet i bägge artiklarna om Colombia resp Liberia. När man inte har råd att bygga upp stora resurser så måste man satsa på kåranda. Ardant du Picqs filosofi gäller i dessa sammanhang.
SvaraRadera"Vid lika eller t.o.m. underlägsen styrka kommer den att segra som är besluten att avancera, och som ... har den moraliska överlägsenheten"
Sverige har sedan den karolinska perioden annamat ledarskapsmodellen"Följ mig".
Med tanke på att Sverige också apar efter amerikanska metoder så är det kanske inte undra på att tankarna i Colombia och i Sverige liknar varandra. :-)
De stora skillanderna är dock:
- Vårt ledarskap börjar bli tydligare även om jag fortfarande saknar spårbarheten mellan de politiska målen och de militära medlen.
- Reorganisation är vi ju experter på, så där borde nästan Colombia kunna lära av oss.
- Dock så saknar vi helt Air Mobile conceptet...
Får vi bara tid att göra klart omställningen till 2014 så kan det bli bra på den internationella arenan (försvaret av Sverige kan vi lämna över till Hv). Förutsatt att rekryteringen fungerar, vilket jag är en smula orolig inför.