torsdag 23 juli 2009

Daddy's Back!

En av de bloggar jag följer är Abu Muqawama om samtida upprorsbekämpning, eller Counter Insurgency – COIN. Abu Muqawama är en pseudonym för den amerikanske förde dette jägarkaptenen Andrew Exum. Han är idag aktiv vid Center for a New American Security; en säkerhetspolitisk tankesmedja i Washington med kopplingar till den nuvarande amerikanska regeringen och försvarsledningen.

Exum är nu tillbaka efter att ha lämnat bloggen till sin vikarie Ibn Muqawama för att delta i en studiegrupp för att hjälpa den nya ISAF-ledningen med sin översyn och utvärdering av operationerna i Afghanistan. ”Sonsonen” har hållit liv i bloggen under några veckor med nyhetsbevakning, men har saknat de insikter och analyser som gör Abu Muqawama läsvärd.

I sitt första inlägg efter frånvaron sammanfattar han sina intryck från sin senaste Afghanistanresa i några punkter:

  1. Att vinna i Afghanistan blir väldigt väldigt svårt, men svårt är inte hopplöst.
  2. Den nye befälhavaren McCrystal har samlat ett mycket kompetent team omkring sig; dominerat av personer med ett förflutet inom jägar- och specialförbanden.
  3. McCrystal förstår, och menar allvar med, den nya strategin för Afghanistan fokuserad på att skydda och vinna över civilbefolkningen; och ”when he tells you that it's impossible to kill your way out of this war, you believe him -- because Lord knows, he's tried.”

Det ska bli spännande att läsa mer om Exums erfarenheter och slutsatser under de kommande veckorna.

Han har redan tidigare arbetat med möjliga strategier för Afghanstan. Senast i rapporten Triage: The Next Twelve Months in Afghanistan and Pakistan från förra månaden, skriven ihop med Nathaniel Fick, Ahmed Humayun och David Kilcullen. Rapporten presenterades, och debatterades, även på en CNAS-konferens 11 juni. En video från panelen finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar