måndag 6 juli 2009

Amerikansk tragedi

För människor som George Walker Bush och Richard Bruce Cheney är konsekvenserna av deras handlingar okomplicerade. I det förra fallet på grund av ointresse för den observerbara verkligheten; och i det senare på grund av total likgiltighet inför andras lidande.

Robert Strange McNamara, som dog idag vid den mogna åldern 93 år, var däremot en både intelligent och empatisk människa som var medansvarig till hundratusentals mäns, kvinnors och barns död. Ett liv värdigt en opera (någon borde tala med John Adams).

I väntan på denna lär dock hans död leda till repriser av Errol Morris Oscarbelönade mästerverk The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara. Se det. Det är få filmer som på samma sätt är både tankeväckande och gripande.



Sony har i ett missriktat försök att skydda sin upphovsrätt låtit ta bort det ursprungliga klippet så jag har ersatt det med trailern.

4 kommentarer:

 1. Varför godkändes inte min kommentar om du är "debattlysten"?

  SvaraRadera
 2. Jag har inte fått någon i min inbox, så den verkar ha försvunnit någonstans i cyberrymden. Jag får be om ursäkt å Blogger och Google-koncernens vägnar och be dig skicka in den igen.

  SvaraRadera
 3. Ok, vad sägs om den här oxymoronen: "...var däremot en både intelligent och empatisk människa... medansvarig till hundratusentals mäns, kvinnors och barns död."

  Det finns ett annat ord för det: massmördare. Eller är det bara mord när officiella fiender är ansvariga, men inte våra egna?

  SvaraRadera
 4. Mord är en juridisk term för illegalt dödande. Då blir ju frågan enligt vilken lag; enligt vems lag. Om axelmakterna hade vunnit kriget hade McNamara förmodligen blivit hängd ihop med andra medarbetare till Harris och LeMay.

  Vad som anses lagligt i krig har blivit allt mer restriktivt med tiden, vilket är positivt. Krig är dock till sin natur destruktivt och amoraliskt. I så gott som alla andra sammanhang är det största tabut att döda en annan människa, men i krig sågs det som en dygd och ses fortfarande som en nödvändighet.

  Krig utkämpas i enlighet med de krigförandes ekonomiska, teknologiska och kulturella förutsättningar. McNamra var ett barn av sin tid - en löpande bandets, tidsstudiens och hålkortsmaskinens krigare. Det är väldigt enkelt, rent emotionellt, att döda med räknesticka.

  Det går inte att förstå McNamara, eller det kalla kriget, utan att förstå hur det totala industriella kriget 41-45 formade dem. Man kan nämligen mycket väl vara intelligent, empatisk och massmördare samtidigt.

  SvaraRadera