onsdag 11 november 2009

Konsekvenser

Den svenska Afghanistanstyrkan blev idag utsatt för en vägbombning under en patrull med afghanska styrkor i den sedan länge oroliga pashtunfickan mellan Masar-i-Sharif och Sheberghan.Jag tänker bara i förbigående nämna min irritation över omnämnanden om den dödade tolken som ”förolyckad” och insinuanta frågor krig Galtens skyddsnivå; den som dör i strid är ”stupad” och inget fordon är osårbart. Om soldaterna hade åkt Toyota hade alla dödats omedelbart.

Jag tycker nämligen att det finns en viktigare fråga här:

Att två allvarligt skadade soldater behöver vänta två timmar på kvalificerad sjukvård bara fyra mil från campen är helt oacceptabelt. Man talar om den gyllene timmen efter en allvarlig skada när det är avgörande att påbörja kvalificerad medicinsk behandling. Om man sätter in vården senare ökar riskerna för död eller livslångt handikapp betydligt.

Det här är ett exempel på att materielförsörjningen har operativa konsekvenser; speciellt när den inte fungerar. Vi har länge sett behovet av helikoptrar för att evakuera skadade soldater under insater. Ursprungligen skulle Försvarsmakten haft tre Hkp 10B operativa till NBG 2008, men dessa har fortfarande inte levererats till Helikopterflottiljen.

Vem bär ansvaret för beslutet att driva modifieringen av tre Super Pumor till Hkp 10B som ett eget projekt istället för att beställa en lösning från tillverkaren? Den eller de personerna har anledning att må rätt dåligt just nu.

3 kommentarer:

 1. Vilken nations helikoptrar som hämtar skadade har ingen betydelse, vi är en del av en multinationell insats där olika länder bidrar med olika förmågor.

  Vi har samma avtal som alla andra med rätt till MEDEVAC från annan nations helikoptrar. The golden hour är en riktlinje, inte en regel som delar av media försöker framställa det. Det är dit man strävar, men omständigheterna styr.

  Om smällen sker i sån oländig terräng att inte en helikopter kan landa så spelar det inte någon roll om vi har femtio svenska ultramoderna helikoptrar på plats. Alltså kan man inte skylla tidsutdräkten på frånvaro av svenska helikoptrar.

  SvaraRadera
 2. MiniHD:
  Du har helt rätt i att nationaliteten inte spelar någon roll - så länge förmågan finns tillgänglig.

  Två timmar är inte tillräckligt tillgänglig; inte fyra mil från campen.

  Ett sätt att vara säker på att MEDEVAC finns tillgänglig i PRT MeZ är att tillföra den själv.

  SvaraRadera
 3. Det finns ju tiotusentals skadade civila afghaner, som skadats i ett krig där Sverige deltar. Borde vi inte börja med att ge dem vård inom en timme?

  SvaraRadera