onsdag 3 september 2014

KatastrofDen senaste FOI-skandalen är betydligt mycket värre än Saudiaffären eftersom den kan komma att allvarligt skada Sveriges försvars-samarbete med USA. Jag blir alldeles yr av hur vansinnigt det är att ge den kinesiska försvarsindustrin tillgång till källkoden till svensk simuleringsmjukvara.

För USA, Japan, Filippinerna och Vietnam är detta en fientlig handling. Det militärteknologiska samarbetet med Filippinerna och Vietnam är kanske obetydligt men det med USA är helt avgörande för svensk försvarsindustri och svensk försvarsförmåga.

Inte för att lugna drevet utan för att undvika att den för vår säkerhet viktigaste utrikespolitiska relationen lider allvarlig skada, och jag menar "Palme i demonstrationståg med Nordvietnams ambassadör"-skada, måste Jan-Olof Lind avgå och samarbetet mellan KTH och CAE avbrytas; bägge med omedelbar verkan.

Vilka jävla idioter!

Avsnittet av Uppdrag granskning på SVT Play

2 kommentarer:

 1. Varva ned nu, det här ligger i våra försvarsmyndigheters uppdrag ifrån statsmakterna.

  Budgeten för Forskning och utveckling för försvarsmakten har sänkts ifrån 1.5 miljard till drygt 600 miljoner. Vilket innebär att FMV och FOI inte längre kan manövrera ekonomiskt för forskning och utveckling. FMV blir då en beställare av FoU men eftersom materielbudgeten också har sänkts så blir det inte mycket som kan beställas den vägen.

  Svenska statsmakterna lämnar ut oss till industrin då FMV ska köpa färdiga förmågor. Fleråriga utvecklingsprojekt blir prövade först vid leverans till Försvarsmakten.

  Kort sagt så måste försvarsmyndigheterna skapa samarbete med dom som är intresserade för att vi ska kunna utveckla någon slags försvarsförmåga till Sverige. Där är problemet, inte någon upprörd dokusåpas "avslöjande" i TV.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det tänker jag inte för det gör inte saken bättre.

   Bara för att det nu blivit kutym att låta kortsiktigt marknadsflum styra statsförvaltningen till att riskera enorma värden för futtiga besparingar är det inte OK.

   Den här affären botar mig även, i alla fall tillfälligt, från min 50-talsingenjörsnostalgi. För de som har förhandlat fram det här avtalet borde aldrig tillåtits gå från rit- till förhandlingsbordet. Även här börjar det väl bli rutin att sälja kronjuvelerna till Kina för kaffepengar, men det är fortfarande inte acceptabelt.

   Hur någon någonstans på någon nivå kunde tycka att det var en bra idé att göra någonting såhär riskabelt för några miljoner i licensintäkter är helt sjukt.

   Radera