torsdag 20 maj 2010

Folk och Förslag

Folk och Försvar har lagt upp video från seminariet Framtiden och det militära försvaret på Armémuseum tidigare idag för den som vill se hela Lars Björklunds försvarsutspel (jag är ju som alla som följer bloggen vet svag för ursprungliga källor).

Annars är jag ju inte först bollen.Timmen är sen så jag inskränker mig till att säga att jag håller med.Allan Widman utvecklar Folkpartiets ståndpunkt ytterligare en timme in i det första klippet. Paneldebatten med Allan Widman, Håkan Juholt, Annika Nordgren Christensen och Rolf K Nilsson börjar 38 minuter in i det andra klippet.

2 kommentarer:

 1. Gediget. Utan bakgrund är det svårt att delta i debatten.

  Jag föredrar tumult inom båda blocken i försvarsfrågan, framför att FM tynar bort och dör sotdöden under kompakt tystnad. Efter att (Tolgfors) först hånat oppositionen på sin blogg för enkelriktad kommunikation, så finns nu samma tumult avseende FM framtid i den egna alliansen.

  Kan vår utrikesminister hålla öppet för kommentarer på sin blogg, liksom de flesta andra politikerbloggare gör, så vore det intressant om (Tolgfors) öppnade upp sin blogg på motsvarande sätt. Fast då kollapsar väl Internet.

  Nu när försvarsdebatten börjat att skjuta fart, så vore det intressant om frågan om NATO-medlemskap under nästa mandatperiod kom upp till debatt och diskussion. Förmodligen blir det inget sådant tydligt ställningstagande från Alliansen. Gärna debatt, men först ett rejält beslut, som någon uttryckte det.

  Ett NATO-medlemskap skulle förmodligen medföra större förändringar än man kan tro. Bara det faktum att försvarsbudgeten förmodas motsvara 2% av BNP vore ett rejält trendbrott.

  Låt mig för exemplets skull ta ett avgränsat område där vi kommer att se förändringar vid ett NATO-medlemskap – Skydd av handel och sjöfart. Om man betänker att över 95% av all internationell handel sker genom att varor förflyttas på havet, så förstår man frågans dignitet.

  I skrivande stund pågår två sjöfartsrelaterade operationer i NATO:

  - Active Endeavour, en artikel 5-operation i Medelhavet som pågått oavbrutet sedan oktober 1991, med ytstridsfartyg, ubåtar och MPA (Maritime Patrol Aircraft, en resurs Sverige i dagsläget är renons på), bl.a. med uppgift att skydda sjöfarten mot terrorangrepp.

  - Ocean Shield, en Counter Piracy Operation, som löper parallellt med EU:s Operation Atalanta, med samma uppgifter och i samma område.

  En annan sjöfartsrelaterad verksamhet inom NATO är NCAGS (Naval Co-operation and Guidance for Shipping), en personalkrävande verksamhet där Sverige i nuläget saknar både organisation och personal.

  Sedan återstår att avdela lite kött till ledningsstaberna i Northwood utanför London (Ocean Shield ) och i Neapel (Active Endeavour).

  Sammantaget tillräckligt för att hålla vår numera diminutiva flotta sysselsatt.

  Den intresserade kan läsa mer om ovanstående på NSC (NATO Shipping Centre) egen hemsida.

  http://www.shipping.nato.int/

  Poängen i resonemanget är att även Sverige kommer att få avdela resurser och skapa förmågor till ovanstående NATO-aktiviteter vid ett eventuellt NATO-medlemskap. Om vi skall vara med …och detta inom bara ett av många delområden. Ett exempel, Helge.

  Men billigare blir det inte. Bäva månde (Tolgfors) och Anders Borg.

  SvaraRadera
 2. Jo, även om det inte blir några två procent så skulle våra framtida åtaganden som NATO-medlemmar kräva större försvarsanslag än idag.

  Men detsamma gäller även ifall vi, mot förmodan, skulle börja ta solidaritetsförklaringen på allvar.

  SvaraRadera