söndag 14 februari 2010

Regeringslådan

Operation Moshtarak, den senaste offensiven i Afghanistan, kom inte som en överraskning för någon eftersom den medvetet basunerats ut i förväg. Tanken var att ge civilbefolkningen möjlighet att lämna området, eller ta skydd, och Talibanerna en möjlighet att slinka undan.

Målet är nämligen att ta kontroll över området; inte nödvändigtvis döda Talibaner.


Visa större karta

Det här är den första större operation som helt, och från början, följer general McChrystals COIN-strategi. Alla skillander jämfört med Khanjar, som genomfördes strax efter hans tillträde som befälhavare, är till det bättre.
  • Betydligt större andel Afghanska styrkor (1/3 av markstridsförbanden istället för 1/10)
  • Operationen är politiskt förankrad på nationell, regional och lokal nivå i Afghanistan
  • Färdigt civilt biståndspaket
  • Färdig "regeringslåda" med lokal guvernör, administration och polis
Risken för något som liknar något av slagen om Fallujah är obefintlig. Den militära operationen går än så länge enligt planerna och förväntas inte stöta på några större problem. Den verkliga utmaningen kommer dock när "regeringslådan" ska öppnas.

Kommer innehållet att imponera på lokalbefolkningen nog för att vinna över dem?

Även om det här inte är Det Avgörande Slaget så är det såhär kriget är tänkt att vinnas. Prototypen behöver visa sig tillräckligt lovande för att bygga vidare på om vi ska ha en chans till framgång.

So far so good.

3 kommentarer:

  1. Forsno, du har helt rätt i att detta är upptakten till COIN strategin. Det som oroar mig en smula om man drar erfarenheterna från Khanjar är att:

    - Många västsoldater dog. Hur långt sträcker sig vårt tålamod? Har talibanerna enligt Mao:s gerillateorier oändligt med tid? Vi har enligt McChrystal 18 månader och klockan tickar. Även om Obama i sina förtydliganden av det ursprungliga inlägget har sagt äratt USA enbart börjar utdragningen om 18 månader så innebär det i varje fall att någon typ av utvärdering kommer att ske för att se vilket resultat man fått.

    - Det tydliga meddelanden som getts att man nu drar in i provinsen har gett talibanerna tid att förbereda både en hel del otrevliga överraskningar och en bra reträttväg. Live today and fight tomorrow. Det bästa vi kan hoppas på är att dom drar till en region där dom är mindre välkomna och därmed mindre effektiva.

    - ANP imponerar inte särskilt mycket på mig. Jag är därför en smula tveksam på "regeringslådan". Det viktigaste är inte att få igång en central maktapparat, utan att få igång den lokala. Jag ser ett framtida fungerande Afganistan som en federation med autonoma regioner (mycket likt USA faktiskt).

    Det ska därför bli mycket intressant att om en tid summera resultaten.

    SvaraRadera
  2. NATO går "all in" nu och det är inte utan att man hör Elvis sjunga "It´s now or never".

    NATO/ISAF måste härda ut nu för det närmaste året är helt avgörande. Om inte det lyckas den här gången så står världssamfundet inför ett misslyckande, är jag rädd. Om NATO misslyckas, vilka ska då lyckas?

    SvaraRadera
  3. @Chefsingenjören
    Aye, there's the rub...

    Det kommer aldrig att ta slut på Talibaner, men det går att neka dem tillgång till, eller i alla fall kontroll över, befolkningen. Om COIN-teorierna har rätt kan de då inte längre organisera ett effektivt uppror. Innan sommaren kommer Talibanernas hela kärnområde att vara under ISAF-/regeringskontroll. Vad kommer det att innebära för Talibanernas handlingsfrihet?

    Det har druckits en del thé med provinsguvernören och lokala byäldsten för att förankra operationen i distriktet så även där är det en klar förbättring.

    Hm, jag tror att jag lägger till det som en punkt.

    Jo, vi lever en kinesisk förbannelse.

    @Cynisk
    Jag tror ingen annan ens kommer att försöka.

    SvaraRadera