Fyratusen man från amerikanska marinkårens Marinexpeditionsbrigad Afghanistan har nu på morgonen inlett operation Khanjar ("dolk") i Helmandprovinsen i södra Afghanistan. Än så länge har man inte mött något motstånd och det är mindre troligt att talibanerna väljer att ge dem strid på marinkårens villkor. Nästa steg för amerikanerna blir att etablera mindre baser över provinsen och möjliggöra för den Afghanska regeringen att etablera en närvaro i städer och byar.
Det är då talibanerna kommer att börja slå tillbaka.
Enligt DN kallar vissa militära observatörer operationen för "Dagen D i Afghanistan", vilket stämmer om man menar att det är en början på en ny kampanj. Afghanistans framtid kommer dock inte att avgöras i Helmand under juli. Uppror varken vinns eller besegras i korta dramatiska fältslag (se även gårdagens inlägg); det finns dock en förväntan om detta.
Om det går bra kommer det att finnas en västerländsk militär närvaro i Afghanistan i minst tio år till.
På vänsterkanten vill man få det till att om inte marinkåren vinner det här slaget har talibanerna vunnit kriget. Deras revolutionsromantik leder dem fel. Det finns ett grundläggande antagande om att ett uppror inte kan besegras. Det stämmer inte. Det är svårt, dyrt och tar lång tid, men det är inte omöjligt om man vet vad man gör. Om två till tre år borde vi veta säkert ifall den nya amerikanska ledningen visste det.
Nystarten efter åtta bortkastade år är dock lovande.
Flera artiklar talar om Khanjar som den största marinkårsoperationen sedan Vietnamkriget. Detta är en missuppfattning. Den luftburna delen är den största luftburna marinkårsoperationen sedan Vietnamkriget.
En gammal ny amerikansk president och Europas säkerhet: Vart är debatten på
väg?
-
I och med omvalet av Donald Trump till USA:s president uppstår – återigen –
många frågor för den europeiska säkerheten. Europa är fortsatt beroende av
amer...
9 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar